Intergenerationele relaties; jong en oud!

Laten we vrienden zijn – jong, oud, en daartussenin

Senioren zijn belangrijk in het leven van kinderen. Onderzoek bevestigt de waarde van intergenerationele banden. Hoewel we het eerst aan grootouders denken, hoeven ouderen geen biologische verwanten te zijn om diepe en duurzame relaties te smeden. Niet-verwante volwassenen en kinderen vormen gemakkelijk sterke banden. Hechtingen die gebaseerd zijn op wederzijdse acceptatie en standvastigheid. Kinderen ontwikkelen snel bij zulke onvoorwaardelijke liefde. Zelfs de meest toegewijde ouders kunnen niet bieden wat ouderen doen.

Een kind die opgroeit met de aanwezigheid van ouderen, sommige verwant, andere niet, kunnen de tijd van hun leven hebben op een niet te gehaaste manier. Tijd heeft een andere betekenis naarmate je ouder wordt. De relatie die wordt opgebouwd, komt door het vele spelen, praten en de tijd nemen voor elkaar. De omgang van jong met oud, kan wederzijdse voordelen bieden. Zoals de levenservaring die een ouder persoon kan delen, of juist het onwetende optimisme van een kind.

De manier waarop we met verschillende familieleden communiceren kan zowel onze emotionele gezondheid versterken als ons in staat stellen ons eigen gedrag beter te begrijpen. Dat gezegd hebbende, elke familie is anders, wat betekent dat elke familie ook anders met elkaar omgaat. Sommige families zijn hecht, hebben voortdurend contact, en geven graag steun en zorg door de generaties heen. Aan de andere kant wonen sommige families in een ander land of zelfs in een andere oceaan en hebben ze niet de mogelijkheid om meer dan een handvol keren per jaar met elkaar in contact te komen.

Intergenerationele relaties verwijzen naar de keten van relaties tussen ouder wordende ouders, volwassen kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. Er is een zekere wederkerigheid tussen elk familielid, waarvan elk van de generaties profiteert. Ouderen hebben bijvoorbeeld een leven vol allerlei ervaringen achter de rug en kunnen hun volwassen kinderen en kleinkinderen een schat aan kennis en steun bieden. Volwassen kinderen helpen ondertussen vaak hun ouders wanneer deze door gezondheid of mobiliteit beperkt worden, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen jongere kinderen ondersteunen. Ten slotte zorgt de jongste generatie voor genegenheid en geluk, en kan zij vaak helpen bij taken waarbij technologie komt kijken – hebt u ooit gezien hoe snel een tiener een nieuwe mobiele telefoon of afstandsbediening doorheeft?

Het is gemakkelijk te zien hoe deze intergenerationele relaties een cyclisch patroon van liefde, zorg en steun tussen elk lid van het gezin vormen. Kinderen en tieners zien verbeterde sociale vaardigheden en meer stabiliteit in hun dagelijks leven, wat hen kan helpen goed te presteren op school en negatieve invloeden te vermijden. Ook senioren die dicht bij hun kinderen en kleinkinderen staan, zijn vaak gezonder, minder eenzaam en zijn meer betrokken bij de wereld om hen heen.

Dezelfde voordelen gelden ook voor generaties die niet verwant zijn. Het ontwikkelen van intergenerationele vriendschappen met anderen kan een unieke kijk op het leven bieden, omdat de oudere generaties de jongere helpen te leren wat ze in hun toekomst kunnen verwachten en advies geven om ervoor te zorgen dat ze hun beste leven leiden. Een jongere kan op zijn beurt een oudere helpen wat avontuurlijker te zijn en hem uit zijn dagelijkse routine halen. Beide partijen kunnen profiteren van deze verschillende perspectieven en benaderingen van het leven.

Hoe bouw je familierelaties op tussen de generaties
Intergenerationele relaties helpen gezinnen, individuen en de gemeenschap te versterken door iedereen samen te brengen. Als u zich afvraagt hoe u deze relaties binnen uw eigen gezin kunt bevorderen, begin dan met het plannen van regelmatige familiebijeenkomsten. Bepaal vervolgens enkele activiteiten waarbij iedereen betrokken is. Leer uw kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld uw favoriete kaartspel of leg een puzzel in elkaar. Laat de kinderen zien hoe je het nieuwste videospelletje speelt of laat ze wat bordspelletjes meebrengen die leuk zijn voor alle leeftijden.

Andere mogelijkheden om sterke familiebanden op te bouwen zijn bijvoorbeeld samen naar de film gaan of eens per maand een filmavondje houden, waarbij de filmkeuzes onder de familieleden worden afgewisseld. Of begin een knutselproject waar je elke keer dat je bij elkaar komt aan kunt werken tot het eindresultaat een nieuw familiestuk is.

Als je familie niet in de buurt woont, kun je nog steeds relaties opbouwen door wekelijkse telefoongesprekken of Skype-sessies te plannen. Sociale media is een andere geweldige manier om in contact te blijven, en het stelt je in staat om foto’s en updates te delen over je leven en alles waar je van geniet. De mogelijkheden en de voordelen voor iedereen zijn eindeloos.

over mij

Hoihoi, ik ben Linda! Ik informeer je graag over de combinatie van spelen en leren voor kinderen. Daarnaast hoop ik je op leuke ideeën te brengen om samen te doen met je kind!