Als u zich ooit verbaasd hebt over de geconcentreerde blik op het gezicht van een kind dat een vierkant blok in een vierkant gat probeert te passen of een bal in de lucht probeert te vangen, dan weet u dat speeltijd niet alleen maar een kwestie is van plezier en spelletjes. Het is een serieuze zaak – en speelgoed is het gereedschap van het vak.
Hier volgt een op leeftijd afgestemde gids over hoe kinderen spelen, en over het speelgoed dat kinderen amuseert en hen helpt de wereld te begrijpen, sociale en emotionele vaardigheden aan te leren, en hun ontwikkelende hersenen te stimuleren.

Baby’s: Hoe ze spelen
Spelen in het eerste levensjaar draait om ontdekken. Baby’s gebruiken hun vijf zintuigen om de interessante nieuwe wereld om hen heen te leren kennen: Voelt een voorwerp hard of zacht aan? Plakt het of is het ruw? Wat doet het als ik het laat vallen? Of als ik het in mijn mond stop? Het meeste spel bestaat uit het “proeven” of in de mond stoppen van een voorwerp en het schudden, stoten of laten vallen ervan.
Wanneer uw baby nieuwe motorische vaardigheden ontwikkelt, wordt het spel meer gecoördineerd en complexer. Bijvoorbeeld:
Met ongeveer 4 maanden beginnen baby’s voorwerpen te pakken, zoals een rammelaar.
Met 6 of 7 maanden kunnen ze die rammelaar van hand tot hand verplaatsen.
Met ongeveer 9 maanden kunnen baby’s met een nieuw ontwikkelde knijptang gemakkelijker kleinere voorwerpen oppakken, zoals blokken en ander klein speelgoed dat geschikt is voor hun leeftijd.
In deze periode spelen baby’s meestal alleen, maar tegen het einde van het jaar spelen ze vaak samen met andere baby’s en imiteren ze activiteiten.
Voorlopig ben jij het favoriete speelkameraadje van je baby. Heeft u wel eens een pop voor het gezicht van uw baby gedanst, zodat hij hem vastpakte en naar zijn mond trok? Of heeft hij wel eens gekrijsd van verwachting en verrukking toen u naar hem toe kroop en zei: “Ik ga je pakken!”
Deze interacties helpen uw baby bij het leren van taal, sociale relaties en oorzaak-en-gevolg. Zodra baby’s beginnen te begrijpen hoe dingen in de omgeving met elkaar in verband staan en hoe ze smaken, ruiken, voelen en klinken, zijn baby’s klaar voor de volgende ontwikkelingsfase: uitvinden hoe ze werken.
Slim speelgoed voor baby’s
Kinderkamer mobiel. Objecten die boven het hoofd van een baby dansen terwijl hij in een wiegje ligt, stimuleren het gezichtsvermogen en ontwikkelen de aandachtsspanne.
Spiegel. In het begin zal uw baby gefascineerd zijn door het veranderende gezicht en de uitdrukkingen die in de spiegel te zien zijn. Na verloop van tijd zal uw baby zich realiseren dat de kwijlende, lachende baby die terug kijkt eigenlijk een spiegelbeeld is. Zodra dit gebeurt, worden baby’s zich bewust van zichzelf, wat leidt tot meer zelfontdekking als ze leren over lichaamsdelen en waar ze zijn.
Ringstapel. Dit klassieke speeltje heeft een kegel waarin gekleurde ringen van verschillende grootte passen. In het begin vinden baby’s het leuk om de ringen vast te houden en erop te sabbelen. Later oefenen ze hun fijne motoriek door de ringen op de kegel te passen. Peuters leren ook over kleuren en cijfers wanneer je de veelkleurige ringen telt terwijl je ze stapelt. Duw-trek speelgoed. Dit helpt bij het evenwicht en de ontwikkeling van de grote spieren wanneer je kleintje van een surfer op de bank overgaat naar een rollator. Hoe meer baby’s duwen en trekken, hoe meer ze de spieren trainen die nodig zijn om van hen lopers en klimmers te maken. Later, in de peuterjaren, kunnen kinderen ze gebruiken om hun toenemende snelheid onder controle te houden.
Peuters: Hoe ze spelen
Peuters worden zich bewust van de functie van voorwerpen. Ze vinden het leuk om blokken te stapelen, in een speelgoedtelefoon te praten of uit een “grote-kinderenbeker” te drinken. Het begrip ‘doen alsof’ begint nu. Uw kleintje kan ‘s avonds een babypop in bed stoppen of ‘tsjoek-tsjoek’-geluiden maken terwijl hij een speelgoedtrein voortduwt.
Dit legt de basis voor het peuterspel, wanneer de kookwekker in een speelkeuken wordt gebruikt of de bel in een brandweerauto gaat rinkelen, wat betekent dat uw kind steeds beter begrijpt dat elk voorwerp een doel heeft.
Je peuter begint ook kleuren en vormen te onderscheiden. Kies daarom voor speelgoed dat helder en kleurrijk is, en leuk voor kleine handjes om vast te houden. Op 2-jarige leeftijd kunnen de meeste peuters een balletje trappen, met een krijtje krabbelen en torens van vier of meer blokken hoog bouwen. Op 3-jarige leeftijd kunnen ze eenvoudige puzzels maken en op een driewieler trappen.
Verwacht veel herhaling, want zo leren kleintjes nieuwe vaardigheden en leren ze dat ze enige controle hebben over de wereld om hen heen.
Slim speelgoed voor peuters
Ballen. Of je er nu mee stuitert, rolt, vangt of gooit, ballen stimuleren de grove motoriek, de hand-oogcoördinatie en de handvaardigheid.
Vorm-sorteerspeelgoed. Puzzels met pinnen, nestbekers of blokken en emmers met gaten voor blokken met verschillende vormen stimuleren de hand-oogcoördinatie en het probleemoplossend vermogen.
Mechanisch speelgoed. Pop-up speelgoed en “drukke” dozen met knoppen en hefbomen stimuleren de fijne motoriek en het oplossen van problemen, en leren oorzaak en gevolg.
Rollenspel-speelgoed. Speelkeukens, dokterssets en golfsets helpen kinderen te leren hoe de wereld werkt door de handelingen van u en andere invloedrijke volwassenen na te bootsen. Poppen en knuffeldieren stimuleren het doen alsof (een theekransje voor teddyberen, misschien?) en helpen bij de sociale en emotionele ontwikkeling door de kleintjes te leren hoe ze emoties kunnen uiten en voor iets kunnen zorgen waar ze van houden.
Kleuters: Hoe ze spelen
Baby’s verkennen voorwerpen met hun vijf zintuigen. Peuters beginnen uit te zoeken hoe ze werken. Als peuters en kleuters gebruiken ze speelgoed en andere voorwerpen waarvoor ze bedoeld zijn, maar ze bedenken ook andere mogelijkheden. Een deken over de salontafel wordt een geheim clubhuis. Met boetseerklei kunnen pizzataarten worden gemaakt die je moet “proeven”.
Voor een kleuter wordt de wereld een magische plek zonder grenzen – en kleuters zijn de meesters en scheppers van dit alles. Veel kinderen van deze leeftijd denken dat ze magische krachten hebben en met “monsters” kunnen vechten en winnen, of in een prinses, fee of ander grillig wezen kunnen veranderen.
Vaak trekt je peuter je mee in een fantasie en verwacht hij dat je meespeelt. In deze tijd kunnen ook denkbeeldige vriendjes “verschijnen”. Dit soort fantasiespel is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van kinderen, omdat het hen helpt te werken aan hun angsten, zorgen, hoop en dromen.
De wereld is ook een podium, dus verwacht veel “mama, papa, kijk!” te horen als je kleuter de ene nieuwe truc na de andere leert en je goedkeuring en steun zoekt voor nieuwe prestaties. Het verlangen om contact te maken met anderen breidt zich uit naar vriendjes en vriendinnetjes wanneer peuters leren om samen te spelen en te delen.
Het doen alsof-spel wordt uitgebreider. De kennis van kinderen over de wereld is gevorderd, dus wees niet verbaasd als je peuter precies weet hoe elektronische gadgets werken of hoe hij elektrisch speelgoed (zoals een radiografisch bestuurbare auto of een videospelletje) in werking kan stellen.
Het spelen zelf wordt lichamelijker. Waarom gewoon lopen als je ook kunt huppelen, springen of huppelen?
Slim speelgoed voor kleuters
Kunst en handvaardigheid. Naarmate de fijne motoriek verbetert, versterken activiteiten als het vasthouden van een krijtje, het tekenen van tekeningen van gezinsleden en het gebruik van een veiligheidsschaar om te knippen en te plakken de coördinatie, de creativiteit en het gevoel van eigenwaarde.
Blokken en bouwpakketten. Het bouwen van een toren (en uitzoeken hoe je voorkomt dat hij omvalt) stimuleert het probleemoplossend vermogen en de hand-oogcoördinatie. Kleuters gebruiken hun verbeelding om gebouwen, voertuigen, dieren en meer te maken van eenvoudige bouwpakketten.
Puzzels. Legpuzzels helpen bij de coördinatie en beweeglijkheid, en leren over ruimtelijke verhoudingen (waar dingen zich bevinden ten opzichte van andere dingen) en logisch denken.
Grote kinderen: hoe ze spelen
Kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen spelen op een manier die ze nooit eerder hebben gedaan. Ze begrijpen de wereld om hen heen en leren nu vaardigheden die vroeger moeilijk voor hen waren, zoals een voetbal vangen of het haar van een vriendinnetje vlechten.
Dit is ook het moment waarop talenten en interesses tot ontwikkeling komen – een vierjarige die graag verhaaltjes vertelt, kan van lezen gaan houden; een vijfjarige die naar muziek luistert, wil misschien piano spelen.
Lichamelijke vaardigheden, zoals de grote en fijne motoriek, worden verfijnd. Kinderen leren fietsen op twee wielen en glijden op skateboards. Kunst en handvaardigheid worden ingewikkelder en een kind kan uren besteden aan het vlechten van vriendschapsarmbandjes of het tekenen van stripverhalen.
De relaties met leeftijdsgenootjes worden belangrijker en je kind speelt misschien liever met klasgenootjes dan met jou. Maar vergeet niet dat zelfs als je kind volwassen wordt, jij nog steeds het belangrijkste speelkameraadje bent – dus probeer wat tijd voor jezelf vrij te maken. Spelletjesavonden met het gezin zijn een manier om iedereen bij elkaar te brengen.
En nu is het tijd om nieuwe avonturen te beleven, zoals off-road fietsen, die kinderen niet konden toen ze jonger waren en die nu onder uw toezicht veilig moeten kunnen doen.
Slim speelgoed voor grote kinderen
Touwtje springen. Door met vriendjes touwtje te springen, leren kinderen om de beurt te springen en met leeftijdsgenootjes om te gaan. Al dat springen en de coördinatie die daarvoor nodig is, stimuleert de ontwikkeling van de grote motoriek en het probleemoplossend vermogen.
Kaart- en bordspelletjes. Kaartspelletjes zoals “oorlog” of “crazy eights” en bordspelletjes zoals dammen of schaken leren over strategie, het nemen van beurten, het onderhandelen over regels en eerlijk spel. Moedig samenwerking aan en help uw kind om te gaan met de emoties die horen bij zowel winnen als verliezen.
Muziekinstrumenten. Piano, viool, gitaar of een ander instrument leren spelen stimuleert de luistervaardigheid en de fijne motoriek en helpt de aandacht te trekken.
Wetenschappelijk speelgoed. Scheikundesets, verrekijkers, telescopen of ander speelgoed dat ontdekkingen en het oplossen van problemen stimuleert, helpen bij het verbeteren van wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en helpen bij het ontwikkelen van verbeelding.
Speelgoed is een middel om kinderen te helpen zich te ontwikkelen, maar het zijn de ouders die ze laten groeien.